Clanul Resmeriță, distrugătorii orașului Lupeni !

Lucian Resmeriţă este al treilea membru al familiei Resmeriţă care a devenit primar al Lupeniului, după ce timp de aproape două decenii administraţia locală a municipiului din Valea Jiului a fost condusă de tatăl său, Cornel Resmeriţă, şi de fratele său, Cristian Resmeriţă. Mezinul „clanului Resmeriţă” deţine o avere impresionantă, în contrast cu sărăcia resimţită de cei mai mulţi dintre localnicii oraşului minier.

Mai puţin de 3.000 de oameni l-au votat pe Lucian Resmeriţă (PSD) în funcţia de primar al Lupeniului, dintr-un total de aproape 22.500 de alegători înscrişi pe listele electorale, din care s-au prezentat la vot sub 8.000 de oameni. Astfel arată rezultatele neoficiale ale alegerilor parţiale desfăşurate duminică în Lupeni.

Profesorul de fizică şi directorul de liceu din Petroşani, în vârstă de 34 de ani, a devenit astfel al treilea membru al familiei Resmeriţă care ocupă funcţia de primar al municipiului din Valea Jiului, după ce în ultimii 17 ani, administraţia locală a fost condusă de tatăl său, Cornel Resmeriţă (patru mandate), şi de fratele său, Cristian Resmeriţă (din iunie 2016 până în decembrie 2016, când a devenit senator).

Lucian Resmeriţă este profesor de fizică şi director al Colegiului Naţional de Informatică din Petroşani.

La fel ca fratele său şi tatăl său, mezinul familiei Resmeriţă deţine o avere impresionantă, în contrast cu cea mai mare parte a localnicilor din Lupeni, un oraş afectat din plin de declinul industriei miniere. În declaraţia sa de avere din vara anului 2017, Lucian Resmeriţă menţiona: un teren agricol de 3.850 de metri pătraţi în Deva, trei terenuri intravilane în Lupeni, de aproape 2.000 de metri pătraţi, spaţii comerciale în Lupeni, o casă de 243 de metri pătraţi în Lupeni, un apartament în Petroşani şi un apartament în Timişoara. A mai menţionat două autoturisme, conturi şi depozite bancare şi împrumuturi acordate în valoare totală de aproape 400.000 de lei, bijuterii de 6.500 de euro. În declaraţia de avere din 2016 Resmeriţă a mai menţionat şi un cadou de botez 94.000 de lei.

Lucian Resmeriţă urmează la conducerea Primăriei Lupeni fratelui său mai mare, Cristian Resmeriţă, şi tatălui său, Cornel Resmeriţă. Cristian Resmeriţă a renunţat la Primărie, în decembrie 2016, după ce a devenit parlamentar în Senatul României, iar seniorul familiei a renunţat să mai candideze, după cele patru mandate din perioada 2000 – 2016, fiind trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

Declinul oraşului sub stăpânirea familiei

Ultimele două decenii, în care Lupeniul a fost condus de „clanul Resmeriţă”, au coincis cu una dintre cele mai dezolante perioade din istoria recentă a localităţii. Populaţia municipiului a scăzut cu peste 5.000 de localnici, mulţi dintre tineri preferând să plece din zonă pentru a munci în Occident. Cei rămaşi reclamă lipsa de perspective economice a municipiului adus în anii trecuţi în pragul falimentului, având datorii de 33 de milioane de lei, gunoaiele care împânzesc cartierele şi faptul că locul unităţilor de producţie din trecut (exploatarea minieră şi combinatul Vâscoza), unde lucrau mii de muncitori, nu a mai fost luat, după distrugerea lor, de alte investiţii importante. În ciuda „crizei economice” care a măcinat municipiul din Valea Jiului, familia Resmeriţă a prosperat continuu. În ultimii ani, membrii ei au acumulat mai multe terenuri, vile, apartamente şi case de vacanţă în Lupeni, Vulcan şi în staţiunea Straja, case în Uricani, spaţii comerciale.

Mina din Lupeni a fost inclusă recent de Guvern pe lista unităţilor miniere care vor fi închise în următorii ani. Direcţia Naţională Anticorupţie a reclamat un prejudiciu de 3.364.144,86 lei, adus primăriei de fostul primar Cornel Resmeriţă, prin contractele atribuite preferenţial pentru investiţiile din staţiunea Straja, iar recent Curtea de Conturi a României a reclamat alte neregului privind modul în care fosta administraţie a gestionat proiectele derulate în Staţiunea Straja, prin programul „Schi în România”: plăţi nelegale efectuate de primărie în sumă de peste două milioane de lei şi penalităţi plătite incorect de 3.483.594 lei.

Sursă:Adevărul

Editor:Diaspora Europeană

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: