Ciuma roșie revine❗️

PSD a reuşit să câştige un nou rând de parlamentare, după ce la precedentele alegeri, europarlamentare, parlamentare şi locale, se clasase de fiecare dată pe locul al doilea. De altfel, PSD nu a pierdut niciodată, ca număr de voturi, alegerile parlamentare din 1992 până în prezent. 30,19 au obţinut social-democraţii pentru Senat şi 29,71 la Camera Deputaţilor.

PSD a scos cele mai bune rezultate în judeţele Olt (aproximativ 58%), Buzău (47%) şi Dolj (46%), adică circumscripţii controlate de lideri ca Paul Stănescu, Marcel Ciolacu şi Lia Olguţa Vasilescu. Rezultate foarte bune pentru PSD au mai fost şi în Brăila (44,5%), Argeş (44%) şi Botoşani (43%). De altfel, 23 dintre judeţele ţării au fost câştigate de social-democraţi, adică mai bine de jumătate din circumscripţii.

PNL, în scădere faţă de locale

Pe locul doilea s-a clasat PNL, partid care a obţinut aproximativ 26% şi la Camera Deputaţilor, şi la Senat, cu mult mai puţin faţă de estimările interne ale liberalilor, care erau la 31-32%. Practic, istoria s-a repetat ca în 2016, când de la locale la parlamentare au pierdut 12%, în timp ce data aceasta au pierdut 8%. În 12 judeţe a ieşit PNL pe primul loc. Judeţele fruntaşe ale liberalilor au fost Giurgiu (47%), Sibiu (42%) şi Alba (36%). Printre surprizele neplăcute ale liberalilor au fost pierderea judeţului Suceava, dar şi pierderea a 15% de la locale la parlamentare în Cluj.

Locul al treilea a fost ocupat de USR-PLUS prin obţinerea a 16%. Oamenii din partidul condus de Dan Barna şi Dacian Cioloş au fost pe primul loc în Bucureşti (unde au scos 31% la Senat şi 29% la Camera Deputaţilor), Timiş (29%) şi Braşov (26%). Locul al patrulea a fost ocupat de surpriza AUR (aproximativ 9%) în ambele Camere, în timp ce UDMR a trecut din nou pragul, obţinând 6%. De altfel, UDMR-iştii au câştigat în judeţele Harghita (85%), Covasna (71%), Satu Mare (38%) şi Mureş (39% la Senat şi 37% la Camera Deputaţilor).

Partidul care aşteaptă până la anunţarea rezultatelor oficiale finale este PMP, care, fără numărarea voturilor din mai multe secţii în care au fost contestaţii şi câteva din diaspora, este în buza pragului de 5%.

Sursă:Adevărul

Editor:Diaspora Europeană

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: