Inginer silvic și pădurar falsifică marcajele copacilor ❗️

Luna trecută, doi silvicultori de la Ocolul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, ocol care exploatează pădurile aflate în proprietatea Primăriei Sucevița, au fost filmați de patronul unei firme de exploatare a lemnului luând aproximativ 40.000 de lei șpagă pentru a-i marca suplimentar 200 mc de lemn, pe care omul oricum îi plătise. Imaginile surprind și momentul în care un inginer silvic  falsifică marcajul la un arbore, în așa fel încât acesta să pară a fi făcut cu câteva luni mai devreme. Garda Forestieră și Poliția au demarat verificări, faptele făcând obiectul unui dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți

De câteva zile circulă în spațiul public mai multe imagini în care apar doi silvicultori luând o sumă de bani (aproximativ 40.000 lei) de la persoana care filmează și care, ulterior, i-a și denunțat. Într-o altă filmare, unul din cei doi silvicultori pare să falsifice marcajul unui copac pentru a arăta ca și cum ar fi fost făcut cu câteva luni mai devreme.

https://diasporaeuropeanastiri.ro/wp-content/uploads/2020/11/rpreplay_final1605361346.mov

Imaginile respective stau la baza unor sesizări penale și civil- administrative.

Conform mai multor surse, în imagini ar fi surprinși inginerul P. V. și pădurarul Ş.C. de la Ocolul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, ocol care exploatează pădurile aflate în proprietatea Primăriei Sucevița. De altfel, unul din cei doi a fost cândva și viceprimar al comunei Sucevița.

Conform informațiilor noastre, denunțătorul, patron al unei firme de exploatare a materialului lemnos, a câștigat o licitație în cursul lunii martie, lemnul fiind pus în valoare cu marcaje de cei doi silvicultori care apar pe filmare. În urma exploatării, s-a ajuns la concluzia că lemnul din teren este mai puțin decât cel din APV-ul eliberat de Ocol. Denunțătorul a intervenit la cei doi pentru a i se da și diferența de material lemnos contractat și achitat. În urma discuțiilor purtate și din motive necunoscute, persoanei respective i s-a solicitat o întâlnire în pădure, chipurile pentru a se lămuri problema. Observând ciudățenia solicitării, omul nostru și-a luat măsuri de precauție și a filmat întreaga desfășurare a evenimentelor.

Senini, cei doi silvicultori i-au cerut suplimentar o sumă considerabilă de bani pentru a-i marca 200 mc de material lemnos lipsă din APV-ul inițial.

Cel mai probabil pentru a încerca să-și acopere cheltuielile, patronul firmei respective a achitat sumele cerute.

Imediat după aceea, în imagini se observă cum inginerul silvic trece la falsificarea marcajului unui copac, dându-i „patina” și impresia de vechime, spre a fi considerat un arbore deja marcat în martie.

Toate aceste falsuri sunt cercetate acum de autoritățile statului, dar ele pleacă de la faptul că nu există corespondență între situația scriptică și cea faptică a masei lemnoase preluate de la comuna Sucevița.

Din informațiile din zonă se pare că acest tip de „eroare” – lipsă este generalizată, fiind întâlnită și în relațiile cu alți antreprenori. Cel mai probabil, în pădurile din Sucevița sunt la ora actuală, după sălbaticele defrișări ilegale, mai puțini copaci decât sunt în scripte.

Tot scandalul a fost făcut public de activistul de mediu Tiberius Vatamaniuc, care a fost abordat de denunțător în ideea de a rezolva dilema cu lipsa de material lemnos. Vatamaniuc a trecut la devoalarea întregii afaceri extrem de suspecte și, cu acordul patronului firmei respective, a întocmit și sesizările la organismele competente.

De altfel, Garda Forestieră Suceava i-a și transmis luni, 9 noiembrie, activistului de mediu un răspuns la sesizarea făcută, prin care l-a informat că, împreună cu Poliția, face verificări în teren și că sesizarea respectivă face obiectul unui dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți. (O.S.)

Sursă:Obiectivdesuceava.ro

Editor:Diaspora Europeană

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: