Costel Alexe dă ordin pentru tăierea a peste 750.000 m3 lemn❗️

O pădure cu o suprafață mai mare decât cea a municipiului Iași urmează să fie decimată.

Costel Alexe, ministrul Mediului, a aprobat tăierea a peste 750.000 de metri cubi de lemn (echivalentul a 20.000-25.000 de camioane) din pădurile de lângă Iași, incluse în circuitul european de protecție NATURA 2000,ONG-urile de mediu atrag atenția că acest masacru ecologic se desfășoară fără permis de mediu și fără studiu de evaluare adecvat, cu încălcarea directivelor europene.

Asociația Agent Green a făcut public un raport devastator: Pădurea Bârnova este cel mai important habitat pentru Buhă (Bubo bubo, cea mai mare bufniță din Europa), fiind o arie protejată unde există cel puțin alte 115 specii de păsări, unele rare, vulnerabile sau pe cale de dispariție Alexe invoca că acesete tăieri masive sunt făcute pentru a ajuta la reîntinerirea și regenerarea pădurii.

Potul cel mare îl reprezintă recoltarea stejarilor seculari, cu vârsta de peste 100 de ani, Pădurea Bârnova fiind printre singurile din țară în care se mai găsește acest tip de lemn.Prin prelucrare, stejarul își dublează sau triplează valoarea, astfel că miza menținerii planului de exploatare depășește fabuloasa sumă de 200 de milioane de euro.

În condițiile în care municipiul Iași se află, în prezent, într-o procedură de Infrigement la Comisia Europeană, din cauza poluării aerului, iar ariile protejate Bârnova – Repedea, Uricani și Floreanu-Frumușica-Ciurea reprezintă principala sursă de aer curat pentru oraș, decizia ministrului Costel Alexe de a susține decimarea a peste 12.000 de hectare de pădure din proximitatea orașului poate fi catalogată una criminală. Aceste situri incluse în circuitul european de protecție NATURA 2000 reprezintă principalul plămân verde pentru peste 500.000 de locuitori din municipiul Iași și peste 25 de comune situate în proximitatea acestor păduri. În ciuda semnalelor de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă exploatările forestiere în aceste păduri seculare, ministrul mediului Costel Alexe a aprobat și girează tăierea în continuare a peste 750.000 de metri cubi de lemn din acest sit de importanță comunitară. Potrivit documentelor oficiale, studiate de asociațiile pentru protecția mediului, acest masacru ecologic se desfășoară fără permis de mediu și fără studiu de evaluare adecvat, cu încălcarea directivelor europene, o practică care a adus țara noastră în procedură de infringement la Comisia Europeană. În ultimii 10 ani peste 180 de hectare cu păduri seculare au fost rase de pe fața pământului din ariile protejate de la Bârnova – Repedea. Însă, sub conducerea lui Costel Alexe, în doar câteva luni, de la sfârșitul anului 2019 și până la începutul anului 2020, conform datelor oficiale publicate de Asociația Agent Green, au fost defrișate complet peste 40 de hectare de pădure seculară din acest sit protejat.

Asociația Agent Green a dat publicității un raport devastator în privința tăierilor din Pădurea Bârnova. Asociația demonstrează cu documente și fotografii încălcarea legislației de către Direcția Silvică și arată cum este distrusă una dintre cele mai importante arii protejate din România. Raportul demontează minciunile ministrului Costel Alexe și ale instituțiilor din subordinea Ministerului Mediului. Pădurea Bârnova este cel mai important habitat pentru Buhă (Bubo bubo, cea mai mare bufniță din Europa), fiind o arie protejată unde există cel puțin alte 115 specii de păsări, unele rare, vulnerabile sau pe cale de dispariție. În ciuda importanței sale, situl nu are niciun plan de management și nici un set de măsuri minime de conservare. Pădurea Bârnova – Repedea trebuia să fie desemnat, conform Directivei Habitatelor, drept Arie Specială de Conservare, însă oficialii Ministerului Mediului nu au făcut acest lucru. Din acest motiv, Comisia Europeană a demarat o nouă procedură de infingement în luna iunie 2020. Din cele peste 12.000 ha de pădure, doar 102 sunt arii strict protejate, adică mai puțin de 1%. Restul de 99% sunt în regim de exploatare forestieră intensivă ceea ce permite tăierea masivă a arborilor sseculari din acest sit. Potrivit raportului, Direcția Silvică propune recoltarea a peste 750.000 de metri cubi de lemn din această pădure. Echivalentul a 20.000-25.000 de camioane pline cu copaci tăiați. În ciuda acestui volum imens programat pentru a fi tăiat și a metodelor de extracție agresivă utilizate, APM Iași, instituție aflată în subordinea aceluiași ministru Costel Alexe, concluzionează că „planul de gestionare a pădurilor nu are efecte semnificative asupra mediului, nu necesită o evaluare de mediu și nu necesită o evaluare adecvată, cu propunerea de a fi adoptată fără permis de mediu”. Raportul Agent Green contrazice concluziile Agenției de Mediu și demonstrează punct cu punct impactul negativ al defrișărilor din Pădurea Bârnova.

Studiu de caz – 431 hectare rase de pe fața Pământului.

Asociația Agent Green a dat exemplu și un studiu de caz în privința planului de masacrare a Pădurii Bârnova. ”Am analizat în mod special zona nord-centrală, care cuprinde aproximativ 688 ha de păduri seculare. Vârsta medie dată de planul de management este între 105 și 160 de ani. Am constatat că 431 ha au fost deja exploatate și aproape toți arborii seculari au fost îndepărtați. Arborii seculari care încă mai sunt pe picior, vor fi și ei recoltați, în tăieri progresive de racordare. Alte 257 ha sunt planificate să fie exploatate, din nou, prin exploatări progresive în următorii ani. Conform amenajamentului, niciun hectar nu va rămâne intact în zona analizată (688 ha). Acesta este un exemplu șocant de distrugere sistematică a pădurilor seculare și, din păcate, este un exemplu care se repetă peste tot în aceste arii protejate, cu excepția celor aproximativ 100 ha incluse în rezervații naturale.” se arată în raportul dat publicității.

Regenerea invocată de Alexe, un eșec lamentabil.

Ministrul Costel Alexe susținea, într-o conferință de presă, chiar la locul faptei, că decimarea Pădurii Bârnova este în folosul ieșenilor și pentru viitorul nostru. Alexe invoca că acesete tăieri masive sunt făcute pentru a ajuta la reîntinerirea și regenerarea pădurii. Raportul Agent Green demască minciunile ministrului și arată că tăierile sunt făcute doar în scop comercial, călcând în picoare legea și directivele europene. ”Administratorul pădurii susține că aceste tăieri sunt necesare și sunt o urgență. Fotografia aeriană cu parcela 8b UPIII Lunca Cetățuii, realizată în luna iunie 2020, arată o îndepărtare completă a tuturor arborilor seculari prin tăieri de racordare, cu o regenerare naturală foarte mică. Codul Silvic prevede ca înainte de aplicarea tăierii progresive finale, semințișul natural trebuia să fie instalat pe o suprafață de cel puțin 70%. Eșecul regenerării naturale este o consecința directă a aplicării tratamentelor tăierilor progresive într-un interval foarte scurt de timp. Înainte de tăierile finale, majoritatea arborilor din această parcelă aveau 160 de ani. În ciuda vârstei impresionante a arborilor, o adevărată raritate la marginea unui oraș mare, toți copacii seculari au fost tăiați, nefiind lăsat pe picior nici măcar unul singur, încălcând astel cerințele Agenției Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Dacă nici măcar în această parcelă unicat, care avea la momentul tăierii cea mai înaintată vârstă din acest sit, nu s-a găsit un singur arbore demn de protecție, e greu de imaginat că se vor proteja arborii din alte parcele care urmează a fi tăiate. Este extrem de rar ca arbori atât de mari să fi supraviețuit în număr mare în vecinătatea unui oraș mare. În loc să fie apreciați și promovați de către autorități, aceștia au fost și vor fi tăiați pentru motive pur comerciale.” precizează reprezentanții Agent Green.

Editor:Diaspora Europeană

Sursă:7iasi.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: