Pădurarul care sparge “legea tăcerii” din mafia lemnului !

În fața camerei de luat vederi a echipei Libertatea, Gheorghe Calancea, pădurar până în martie la Ocolul Silvic Cârlibaba din județul Suceava, își asumă furtul de lemne și descrie mecanismul hoției, derulată împreună cu șefii săi. Acuzat de procurori într-un dosar penal, el spune că “și așa nu mai am ce pierde la ora actuală”. 
Gheorghe Calancea a fost pădurar timp de peste 30 de ani. A lucrat dincolo de Vatra Dornei, la Ocolul Silvic Cârlibaba, din zona împădurită care se întinde până la granița dintre Maramureș, Suceava și Ucraina. Slujba lui a ținut până anul acesta în martie, când a fost dat afară.

Cum era tăiat “lemn de cea mai bună calitate”

În iunie, procurorii l-au reținut pe Calancea, acuzându-l că e responsabil de tăierea ilegală a peste 700 de copaci. Faptele s-au petrecut de-a lungul anului 2019. Prejudiciul total estimat este de 189.666 de lei, inclusiv pentru lemn care îi lipsea din gestiune. El recunoaște parțial prejudiciul.

Pădurarul explică pentru cititorii Libertatea că a participat, alături de mulți alții, la falsuri prin care în loc de “lemnul de proastă calitate”, care trebuia tăiat, se tăia “lemn de cea mai bună calitate”.

După cum arată datele procurorilor prezentate în fața judecătorului de drepturi și libertăți, în problemele juridice ale fostului părdurar sunt implicate și firme administrate de cei doi fii ai săi. Supărat că e singurul care a căzut pe parcursul investigațiilor, Gheorghe Calancea și unul dintre băieți au decis să povestească pentru Libertatea despre cum se fură din pădure.

Băiatul povestește două metode prin care lemnul se fură:

Ai aprobare pentru tăiere dintr-un anume loc. Singura verificare care se face este dacă lemnul pleacă din acel loc. “Tu tai din altă parte și te duci cu telefonul, cu GSM, la locul trecut în acte. De acolo pleci, dar ai lemn bun, tăiat de mai încolo”, povestește tânărul pădurar, băiatul pădurarului experimentat.

A doua metodă este aceea prin care lemnul care se pierde la prelucrare nu e raportat ca “prisos” și cumperi la negru o nouă cantitate de lemn bun, ca să fii acoperit în acte.

Lemnul rentabil e vânat de “braconierii pădurii” Și tatăl băiatului, pădurarul Gheorghe Calancea, admite că e responsabil de o parte din fapte, însă consideră că i se pune în cârcă prea mult. După cum susține fostul pădurar, ce s-a petrecut la Ocolul Silvic Cârlibaba nu avea cum să se întâmple fără știința și aprobarea șefilor.

Se împarte cu politicienii

Fostul angajat silvic descrie și “fabrica de acte”, respectiv comercializarea de documente care ajută la valorificarea copacilor tăiați ilegal. Lemnul nerentabil pentru o firmă rămâne în pădure, actele pentru acesta sunt vândute altor societăți și sunt folosite pentru a scoate ilegal lemn de calitate din altă parte. Gheorghe Calancea spune că a făcut și el astfel de tranzacție pentru o parcelă la care exploata lemnul unul dintre fiii lui.

O altă practică pe care o reclamă este că angajați ai Direcției Silvice Suceava ar avea firme în domeniu puse pe numele rudelor sau ale apropiaților. O dovadă e chiar el, căci are firme în familie.

“Până nu zăngănesc cătușele…”

Pădurarul recunoaște că n-ar fi vorbit niciodată dacă nu l-ar prins procurorii.

Șefii acuzați de Gheorghe Calancea nu au răspuns solicitărilor de interviu sau au refuzat să comenteze.

Editor:Diaspora Europeană

Sursă Libertatea

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: