Clanul lui Mihai Chirica din primăria Iași!

articol nepotism

Nepotismul a creat în Primăria Iași problema clasică în organizațiile în care toți sunt rude: „Nu te poți certa cu nimeni, că poate fi soțul cuiva aflat mai sus în ierarhie”. Astfel, eficiența scade. Secretara primarului, Ioana Turtă, a evoluat spectaculos pe scara socială: e și membru CA la Ecopiața, iar din 2017 și-a angajat soțul la Servicii Publice. Cel mai mare clan este al fostei directoare de la SPI: Luminița Sălceanu are noră, doi frați și o cumnată angajați în Primărie. Mulți soți și soții veniți în funcții-cheie, odată cu ascensiunea lui Mihai Chirica, creează o sectă impenetrabilă, în care nimeni nu dă socoteală pentru faptele sale. Exemplu: Mihaela Tulică (vară de-a doua și cumătră a lui Chirica), fostă gardian la poartă, a fost pusă șefă la Control Urbanism, unde s-au dat șpăgi cu nemiluita de către mafia imobiliară. E și acum în funcție.

Primăria, sufocată de rubedenii. Oameni aflați în posturi cheie sau în grațiile primarului Mihai Chirica au reușit să-și aducă neamurile în Palatul Roznovanu sau în direcțiile subordonate. Soț, soție, frate, soră, fiu, fiică sau nepoată, așa merg gradele de rudenie. Încrengături și cumătreli pe care nici cei mai vechi salariați nu reușesc să le mai cuprindă în totalitate.

„E și riscant să te cerți. Că s-ar putea ca ăla cu care te pui rău să aibă o pilă mai sus în ierarhie decât a ta”, a spus, sub protecția anonimatului, o sursă din Primărie.

Clanul secretarei

În Primăria lui Chirica sunt și „ciocoi vechi”, rămași de pe timpul lui Gheorghe Nichita sau al lui Constantin Simirad. Dar sunt și „noii ciocoi”, care au scos capul după ce Chirica a câștigat alegerile din 2016.

Simptomatic, este ceea ce s-a întâmplat chiar în propriul cabinet. În luna august 2015, pe atunci primar interimar, Mihai Chirica a adus-o la biroul său, ca asistentă (secretară) pe Ioana Marinela Gavriluță (căsătorită Turtă). Anterior, între 2013 și 2015, aceasta lucrase ca inspector la Direcția de Asistență Comunitară, deci tot în ograda Primăriei.

Ulterior, ca secretară a primarului, Ioana Turtă s-a lipit și de o sinecură: membră în Consiliul de Administrație al Eco Piața, societate a Primăriei. Și, ca tacâmul să fie complet, din iunie 2017, soțul său, Alexandru, a fost angajat la SC Servicii Publice, o altă companie a Primăriei.

Ca să concluzionăm, în 2017, Ioana Turtă, secretara lui Chirica, a încasat 35.731 lei de la Primărie, alți 6.772 lei de la Eco Piața, în timp ce soțul a adus în familie 4.000 de lire (în prima parte a anului de la DHL Anglia) și 6.000 de lei de la Servicii Publice. Tot anul trecut, tânărul cuplu s-a mutat în casă nou, un apartament de 75 metri pătrați în Nicolina.

Supliment: unchiul Ioanei este Victor Gavriluță, inspector la serviciul GIS Cadastru din Primărie. Și încă un amănunt, Victor Gavriluță are o soră, Doina, la Direcția Economică și Finanțe Publice Locale (DEFPL).

Cuplul Ghergheșanu

Încă de pe vremea lui Nichita, dar cu influența crescută în ultima perioadă, sunt Gabriel și Lucia Ghergheșanu. Surse din Palatul Roznovanu susțin că cei doi ar fi divorțat, însă, potrivit declarației de avere completată în iunie 2018, aceștia figurau încă drept soț și soție.

Gabriel Ghergheșanu, personaj controversat, implicat într-o altercație la locul de muncă, a fost numit recent drept cel care semnează recepțiile la proiectele imobiliare. Pe fondul scandalurilor din ultimii ani de la Serviciul Urbanism al Poliției Locale, primarul Chirica l-a numit pe Ghergheșanu ca un fel de supervizor. La fel, Lucia, ca șef serviciu Buget, e o rotiță importantă în mecanismul funcționăresc.

Familia Puiu

O familie numeroasă este și Puiu. Cel mai important membru al familiei este Teodora Puiu, om din garda veche, încă de pe timpul când Constantin Simirad conducea Primăria Iași. Teodora (șef serviciu Financiar, cu un salariu în 2017 de aproape 75.000 de lei) este căsătorită cu Stelian (salariat Servicii Publice). Fiul celor doi, Adrian, lucrează curier la Direcția de Asistență Comunitară. Soția acestuia, Mihaela, a lucrat la DEFPL, surse din Primărie afirmând că aceasta se află în concediu de creștere a copilului.

„Dictatura” Sălceanu

De departe cel mai impresionant contingent are familia Sălceanu. Cel mai influent membru, Luminița, a fost abia recent scoasă din conducerea SC Servicii Publice, deși era pensionară de mult timp. Atât la companie cât și în Primărie, Luminița Sălceanu i-a avut aproape pe cei din familie: Carmen Elena (noră, consilier la DEFPL), Eduard Gheorghe Bulgaru (frate, șef birou în Primărie), Cristian Bulgaru (frate, șef centru Servicii Publice), Cristina Bulgaru (cumnată, administrator al cimitirului Buna Vestire).

89380943_1552721608219526_9077809745447878656_n

Lista cu rudele:

1) Smântână: soții Emanuel (șef serviciu) și Yvonne Cecile Bild (consilier). Salariile însumate ale celor doi au fost anul trecut de aproape 120.000 lei, adică o medie lunară de 10.000 de lei (echivalentul a 2.100 de euro)

2) Bițucă: soții Iulian (la DEFPL) și Carmen Mihaela (Evidența Persoanelor – DLEP). Venit total în 2017: 92.459 lei

3) Boca: soții Monica (șef serviciu) și Adrian Florin (consilier local PSD)

4) Boișteanu: Paul (consilier local PSD) și Ioana Apopi (fiica sa, la una din direcțiile ce au rezultat prin spargerea DAPPP)

5) Bratu: soții Vlad (consilier superior la Direcția Tehnică) și Elena (șef Pepinieră la Servicii Publice). Venit total net anul trecut: peste 94.000 de lei

6) Buraga: soții Sebastian (șef serviciu Dezvoltarea Capacității Administrative) și Smaranda (consilier la serviciul Corp Control Primar). Venit anual net cumulat în 2017 de peste 110.000 lei

7) Bulbașa: soții Maria (inspector) și Constantin Dan

8) Sălceanu Luminița (ex-adjunct Servicii Publice): Carmen Elena (nora Luminiței, consilier la DEFPL), Eduard Gh. Bulgaru (frate, șef birou), Cristian Bulgaru (frate, șef centru Servicii Publice), Cristina Bulgaru (cumnată, administrator al cimitirului Buna Vestire)

9) Ciobanu: soții Ioan (șef serviciu) și Elisabeta (șef birou). Venitul pe 2017: peste 178.000 de lei (salariile celor doi plus indemnizația de membru CA a lui Ioan la Salubris). Deci, o medie lunară a veniturilor nete de aproape 15.000 lei

10) Crihan: soții Iuliu (inginer șef sector Servicii Publice) și Daniela Luiza (șef serviciu Străzi Municipale). Venit net cumulat 2017: peste 123.000 lei

11) Cuzuc: soții Daniela (inspector DEFPL) și Florin (Poliția Locală), venit net în 2017 de 49.522 lei, respectiv 43.611 lei

12) Danilov: soții Nichita (Casa de Cultură) și Rodica Cristina (consilier Relații Internaționale). Aceasta a venit la Primărie după ce ani buni a activat la Direcția de Asistență Comunitară, tot în subordinea municipalității

13) Dăscăleanu: soții Gicu (la una din structurile rezultate prin spargerea DAPPP) și Gabriela (DEFPL)

14) Adăscălița: soții Angela (consilier Direcția Exploatare Patrimoniu) și Gabriel (consilier superior)

15) Abuhnoaie: soții Mihaela (DEFPL – biroul executări taxe și impozite persoane fizice) și Dănuț (Veolia Energie)

16) Alupoaei: soții Mihaela (consilier direcția Arhitectului șef) și Georgel (consilier la serviciul Urbanism al Consiliului Județean)

17) Stărică: Cristi (director Eco Piața) cu fratele său Virgil (fost la Resurse Umane în Primărie, fost la Primăria Țigănași, acum consilier superior la Consiliul Județean)

18) Escu: soții Andrei Ionuț (consilier superior direcția Arhitectură și Urbanism) și Irina Florentina (personal contractual)

19) Gheorghiță: soții Antoneta (inspector SSM) și Dănuț Mihai (inspector superior)

20) Ghergheșanu: Gabriel (șef serviciu) și Lucia (sef serviciu Buget). Sunt recent divorțați, deși în declarația de avere completată în iunie 2018 figurau soț și soție

21) Ghimpu: soții Ioan Liviu (șef birou) și Mihaela (referent)

22) Hîrbu: soții Alin (inspector serviciul Informatizare) și Valentina (inspector serviciul Informatizare)

23) Ignat: soții Constantin Dan (consilier serviciul Informatizare) și Violeta (serviciul Informatizare)

24) Ionescu: Alina Cristina (DEFPL) și Liliana Simona (DEFPL). Dețin împreună, din 2000, un apartament de 38,66 mp

25) Iordache Țîroiu: soții Ionela (consilier serviciul GIS Cadastru) și Corneliu (inginer Servicii Publice)

26) Ivasuc: soții Elena (consilier DEFPL) și Emanuel Vasile (consilier DEFPL)

27) Laicu: soții Ovidiu Mugurel (fost director DRDP) și Luminița (inspector superior DEFPL)

28) Meriuță: soții Mariana (inspector superior DEFPL) și Daniel Costel (Poliția Locală)

29) Puiu: Teodora (șef serviciu Financiar) și Stelian (Servicii Publice). Adrian, fiul celor doi, este la Direcția de Asistență Comunitară. Soția lui Adrian, Mihaela, a lucrat la DEFPL

30) Simirad: Constantin senior (consultantul lui Chirica) și Constantin junior (consilier superior, Managementul Traficului)

31) Spînu: soții Andrei (fost la Poliția Locală) și Sirițeanu Mădălina (consilier principal)

32) Toderaș: soții Elena (consilier Resurse Umane) și Radu (inspector serviciul de Implementare Integrată a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană)

33) Turtă: soții Ioana Marinela (fostă Gavriluță, membru CA Eco Piața și secretara lui Mihai Chirica la Primărie) și Alexandru (Servicii Publice). Unchiul Ioanei este Victor Gavriluță, inspector la serviciul GIS Cadastru din Primărie. Sora acestuia, Doina, e la DEFPL

34) Vasiliu: soții Daniel (inspector) și Loredana (inspector superior Direcția de Asistență Comunitară)

35) Țandura: tatăl Dan (referent) și fiica Roxana (inspector principal biroul Evenimente Publice)

36) Ovidiu Apostol (de la Secretariatul Tehnic) e cununat de Harabagiu

37) Cazuc: Carmen (director executiv DEFPL, venitul net din 2017 a fost de peste 92.000 lei). Băiatul acesteia, Răzvan, a fost adus la Managementul Traficului. Carmen Cazuc este cumnata Elenei Farca, șef serviciu Relații Internaționale, cea care face și oficiile de translator când primarul primește delegații străine

38) Huțanu: soții Dragoș (șef birou) și Cristina (șef birou)

39) Tudusciuc: Cristian (șef serviciu Servicii Publice) și Ana Cristina (la Proiecte Europene, acum în concediu de creștere a copilului)

40) Harabagiu i-a botezat lui Chirica băiatul din a treia căsătorie, deci viceprimarul și primarul sunt cumetri

41) Ciolacu: Costel (șoferul lui Harabagiu) cu băiatul său Andrei (tot șofer). Andrei e cununat de Ionică Ciobanu

42) Murărașu: soții Marinela (Urbanism) și Marius (la Administrativ)

43) Arsene: Adriana (inspector Investiții) are băiatul, Andrei, inspector principal la Informatizare

44) Marinela Cuba (consilier la Resurse Umane) este soția fotografului Adrian Cuba

45) Elena Cristina Micu (inspector) este soția lui Iulian Micu (consultantul primarului Chirica)

46) Daniela Țintă (inspector superior biroul Avize mici întreprinzători) este soția lui Marius Țintă, cel care realizează transmisiunile video de la conferințele de presă ale primarului Chirica și de la ședințele de Consiliu Local

47) Alexandra Bejan Minciună, văduva fostului consilier județean PNL Daniel Minciună, a fost angajată consilier la departamentul „Diaspora”

48) Paul Scripniciuc, consilier juridic, este fiul fostului chestor Ioan Scripniciuc, fost șef al Poliției Iași

49) Nicoleta Varga, consilier superior biroul Guvernanță Corporativă, interpusa lui Ioan Melinte, (patronul Media Rom Grup) cel de la fiica căruia primarul Chirica a cumpărat terenul și casa de pe șoseaua Tudor Neculai

50) Ioana Chirica, cumătra primarului, vine sporadic la serviciu, sursele din interiorul Palatului Roznovanu neputând preciza cu exactitate dacă aceasta mai lucrează sau nu în Primărie. În august 2016, Mihai Chirica i-a botezat acesteia copilul

51) Tiron: Vasile (director executiv în Primărie, cu 84.000 lei salariul net în 2017 + 9.600 ca membru CA + 37.000 de lei pensie MApN) are una dintre cele două fete, pe Oana Macovei (fostă Tiron), șef birou urmărire debite la Salubris. Totodată, Lenuța, soția lui Vasile, a lucrat și ea în Primărie ca inspector superior la DEFPL

Sursă:Reporteris.ro

Editor:Diaspora Europeană

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: