Costel Alexe protejează o afacere de 35 milioane de euro la Bârnova-Dobrovăț?!?

În urmă cu câteva luni s-au viralizat pe rețelele de socializare imaginile cu defrișarea pădurii de la Dobrovăț, județul Iași.

În mai puțin de o săptămână, magistrații de la Tribunalul București se vor pronunța, în esență, dacă tăierile de arbori din pădurea Bârnova-Dobrovăț vor continua sau nu. Decizia are implicații majore, atât de mediu cât și economice: cei 130.000 de arbori programați a fi doborâți până în 2028 înseamnă o afacere de minim 35 milioane de euro.

Lucrările silvice propuse (…) realizate cu încălcarea condițiilor prevăzute în avize și în lipsa unei analize detaliate privind impactul asupra speciilor și habitatelor protejate și chiar în lipsa unor obiective de conservare pentru speciile de păsări pun în pericol integritatea rețelei Natura 2000, putând conduce la deteriorarea speciilor și habitatelor protejate în cadrul acestora”, au precizat cei de la Agent Green în dosarul de la Tribunalul București, citați fiind de www.g4media.ro.

Se pare că este o afacere imensă,nu mai puțin de 35 milioane de euro,iar măsură de suspendare a tăierilor afectează cele două ocoale silvice,Dobrovăț care deține 7.611 ha și Lunca Cetățuii cu 11.699 ha.Din cele 19.310 hectare peste 12.000 reprezintă zonă protejată.

Ministerul mediului Costel Alexe a anunțat protejarea doar a copacilor de 140 de ani,dar în această zonă 86% sunt copaci seculari cu vârste intre 100-130 de ani!!!Dacă cu adevărat Ministerul Mediului voia să protejeze padurea impunea pragul de la 110 ani.

Costel Alexe a anunțat cu mare pompă această decizie de a proteja padurea din zona Iașului dar este aproape egal cu zero.Explicația vine de la reprezentanții mișcării Codrii Iașului:

„La conferința de presă (ministrul – n.r.) a anunțat «noi măsuri privind protecția pădurilor seculare», mai exact, am înțeles noi, definirea pădurilor seculare ca și clasă de păduri protejate. Definite, din ce a spus dl. ministru, nu ca păduri peste 100 de ani cum am crede noi (și DEX), ci peste 140-150 de ani. La fața locului am intuit și aproximat că va fi vorba de foarte puțin. Acum am făcut calculele pentru sit-ul Natura 2000 Pădurea Bârnova-Repedea. Parcele compacte de 150 de ani și peste nu există. Parcele consemnate ca de 140 de ani care ar fi astfel protejate însumează 130 de ha din cele 12.000 ale sitului (nu 9.000 cum spune dl. ministru). Adică 1%, care se și suprapun peste zone protejate deja. Petiția noastră cere 35% din suprafața sit-ului”.

 

Grupul Civic Diaspora Europeană cere public ca ministru Costel Alexe să clarifice de ce în urma deciziei ministerului se vor salva doar 1% din acești copaci?Prin urmare afacerea de 35 milioane de euro vă continua să fie una foarte profitabilă.

 

Editor: Diaspora Europeană

Poze: Agent Green

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: