Medicamentul experimental Remdesivir ajută pacienții cu Covid-19 să se recupereze rapid

În cazul celor 53 de pacienți cu forme severe de COVID-19 s-a observat că aproximativ 68% dintre aceștia si-au îmbunătățit condiția după ce au primit medicamentul Remdesivir, într-un studiu realizat în spitale din Statele Unite, Canada, Europa și Japonia și publicat în The New England Journal of Medicine.

Primele rezultate dintr-un alt studiu pe remdesivir, pentru 125 de pacienți tratați la spitalul de la Universitatea din Chicago (SUA), indică de asemenea că medicamentul este eficient în tratarea formelor severe de Covid-19 . Rezultatele au fost discutate într-o ședință internă a spitalului din Chicago, care a fost filmată într-un videoclip la care a avut acces site-ul de informații de sănătate Stat.

Aceste date confirmă că remdesivir este cel mai promițător medicament deocamdată împotriva coronavirusului SARS-CoV-2, deși va fi necesar să așteptați rezultate ale studiului mai concludente pentru a verifica eficacitatea tratamentului.

„Un beneficiu la 68% dintre pacienții relativ avansați este un fapt încurajator”, subliniază Javier Martínez-Picado, cercetător Icrea la Institutul IrsiCaixa. Dar el avertizează că „ar trebui să fie interpretat cu prudență, deoarece nu există încă rezultate din studiile clinice randomizate cu grupuri de control”. Primele rezultate ale acestor teste sunt așteptate înainte de sfârșitul lunii.

Dezvoltat inițial ca tratament Ebola, Remdesivir inactivează o enzimă pe care unii viruși trebuie să o multiplice. Mai exact, inactivează o ARN polimerază de care virusii trebuie să facă copii ale genomului lor. Studiul medicamentului a fost accelerat ca urmare a epidemiei de Ebola care a afectat Africa de Vest din 2013.

Deși administrat în studiile clinice cu rezultate promițătoare, epidemia s-a încheiat în 2016 înainte de a fi aprobat remdesivir.

Deoarece coronavirusurile folosesc aceeași polimerază ca virusul Ebola pentru a-și copia genomul, remdesivir a fost propus ca un posibil tratament pentru Covid-19. Experimentele efectuate cu culturi celulare au arătat că medicamentul inhibă replicarea coronavirusului SARS-CoV-2 in vitro.

Pentru Covid-19, a fost începută cu procedura de utilizare compasivă, rezervată medicamentelor neaprobate încă, astfel încât acestea să poată fi oferite pacienților care nu au altă opțiune terapeutică. Primele cazuri publicate – incluzând toate cele 53 din studiul prezentat acum – sugerează că remdesivir este eficient în prevenirea agravării și accelerarea recuperării în cazuri grave de Covid-19.

Totuși, aceste cazuri de utilizare pline de compasiune nu demonstrează eficacitatea tratamentului. Pentru aceasta, este necesar să se efectueze studii clinice comparand diferite grupuri de pacienți, unii care primesc medicamentul și alții care nu.

Există deja cel puțin cinci studii clinice în derulare pentru a stabili eficacitatea și siguranța remdesivir. Printre acestea, studiul de solidaritate promovat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care se desfășoară în mai mult de 70 de țări – inclusiv Spania – și în care, pe lângă remdesivir, cloroquina, hidroxicloroquina și combinația sunt evaluate din antivirale lopinavir și ritonavir.

La rândul său, compania Gilead, care a dezvoltat Remdesivir, efectuează studii clinice internaționale pentru a evalua eficacitatea și siguranța tratamentului atât la pacienții cu forme ușoare de Covid-19, cât și la pacienții cu forme severe.

Editor: Diaspora Europeană

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: