VICTORIE URIASĂ A CIVISMULUI DIN ROMĂNIA

FSC (Forest Stewardship Council) este o organizație independentă, neguvernamentală și non-profit aparută în anul 1993 pentru a promova un management forestier responsabil în pădurile din întreaga lume. Organizația operează la nivel internațional și ofera servicii prin centrul FSC International situat in Bonn, Germania, precum și prin intermediul unei rețele internaționale de Initiative Nationale. În 2015 WWF Germany a depus o plângere la FSC împotriva SC Holtzindustrie Sweighofer alertând organizația mondială despre activitățile ilegale din România, ale firmei menționate. Ca urmare a acestei plângeri FSC a inițiat mai multe audituri sancționând Holtzindustrie în mai multe rânduri, pentru neregulile găsite, cu tot felul de sancțiuni, de la suspendarea temporară a certificatului în 2016 pâna la disasocierea sa de Holtzindustrie în 2017, 2018 și 2019 și prezentarea unui raport conținând o serie de condiții cadru pe care firma austriacă trebuie să le îndeplinească dar pe care continuă să le ignore. Câteva dintre aceste condiții sunt:

– Definirea și implementarea unor reguli organizaționale ptr asigurarea unui comportament etic de afaceri în domeniul forestier și al comerțului cu cherestea

-Implementarea și publicarea unei politici anticorupție și de integritate aplicabilă întregului grupprin care se angajează în mod expres să evite orice implicare directă sau indirectă în orice formă de practici de corupție, practici frauduloase, abuzive și obstrucționiste

– Să evite orce implicare directă sau indirectă în situații de conflict de interese, să-și desfășoare activitatea numai în conformitate cu legislația țării și cu ele mai înalte standarde etice

– Să efectueze auditări periodice ale angajaților și furnizorilor săi pr a asigura îndeplinirea politicii anticorupție

– Să ofere o declarație explicită referitoare la excluderea aprovizionării sau achiziției de lemn rotund din zonele declarte rezervații naturale sau care provin din terenuri forestiere al căror drept de proprietate este în litigiu

– Evitarea relațiilor comerciale cu entități care au fost condamnate ptr infracțiuni legate de comerțul ilegal cu materie lemnoasă
Având în vedere constatările FSC și politica de implicare a ministrului Costel Alexe , credem că este justificată întrebarea dacă domnii Alexe și Orban aveau cunoștință despre aceste aspecte atunci când au declarat că nu pot să oprească defrișările pădurilor românești, nici măcar temporar!

Să înțelegem în anul electoral 2020 că Partidului Național Liberal îi pasă mai puțin de pădurile țării decât le pasă străinilor ? Ca partide de opoziție, de ce nu a făcut PNL sau USR sesizarea pe care a făcut-o cei de la WWF Germany?

www.fsc.org la acest link găsiți întregul raport.

* Zi mare pentru societatea civilă și pădurile din România. Certificatorul Forest Stewardship Council (FSC) a anunțat că a decis să se disocieze de cel mai mare procesator de bușteni al Europei, Holzindustrie Schweighofer. Decizia făcută publică astăzi, reprezintă o recunoaștere pentru munca activiștilor de mediu, atât Agent Green, cât și WWF sau România Curată, care au denunțat în numeroase rânduri practicile agresive ale concernului austriac Holzindustrie Schweighofer, care în lăcomia de a toca cât mai mult lemn în fabricile sale, era dispusă să cumpere inclusiv arbori proveniți din Parcuri Naționale, din păduri virgine, precum și, se pare că și lemn ilegal. În plus decizia survine la puțin timp după ce Gerald Schweighofer, patronul Holzindustrie, tocmai reclamase la Soros organizațiile neguvernamentale ce făceau campanie împotriva practicilor sale, între care România Curată și De-Clic.

Dupa cateva luni sub observatie, Schweighofer a pierdut definitiv certificarea pentru lemnul procesat de grupul austriac Schweighofer, după ce activiști din trei țări (Germania, Austria și România) au înmânat o petiție semnată de peste 250.000 de cetățeni directorilor FSC. Reexaminarea pe viitor a certificariie este posibila doar pentru alte tari.

În urma acestei decizii, lemnul tăiat ilegal din pădurile României nu va mai fi certificat și nu va mai putea fi vândut sub marca FSC pe piețele internaționale. FSC a anuntat ca va fi activ in Romania si a incurajat Schweighofer sa continue sa isi imbunatateasca practicile. Grupul austriac angajeaza peste 3000 de oameni in tara noastră.

România Curată a fost parte în mediatizarea acestor cazuri de abuzuri asupra mediului, prezentând inclusiv lanțurile de bricolaj care comercializează produse Schweighofer inscripționate ca provenind din păduri exploatate durabil, în contextul în care compania fusese depistată că în fapt nu respectă acest angajament.

Gabriel Păun, coordonatorul Agent Green, ONG-ul de mediu care a sesizat primele derapaje ale Holzindustrie Schweighofer, explică în exclusivitate pentru România Curată care este istoricul acestei pierderi a certificării FSC care garanta că cel mai mare procesator de masa lemnoasă din România, exploatează doar lemn din păduri gestionate durabil:

“Scandalul Schweighofer își are originea în tăierile ilegale făcute în pădurile virgine din Parcul Național Retezat. Tăieri controversate și criticate încă din 2011, tolerate initial de Ministerul Mediului, Administrația și Consiliul Științific al Parcului Național Retezat, al cărui președinte de atunci Erika Stanciu ne-a asigurat că este doar o bombă mediatică și că în pădure este liniște. Ulterior a intervenit și Academia Română care a dovedit că tăierile au fost ilegale, tăierile au fost sistate de ministerul mediului, iar doamna Erika Stanciu și-a dat demisia. Problema a reînceput în februarie 2014 când Lucia Varga dat verde la reluarea exploatărilor desi un ordin de ministru din 2012 interzicea exploatări în păduri virgine. Mai mult se agrease deja ca întreaga vale Râu-Șes din Retezat să devină integral protejată. Tot la acea vreme Schweighofer își lua certificatul FSC.

Am urmărit tăierile încă din februarie și am continuat până în 14 noiembrie 2014 când în ziua dinaintea alegerilor prezidențiale a avut loc faimosul incident de la poarta fabricii Schweighofer din Sebeș. Acolo am fost bătut și împoroșcat în ochi, gură, nas și urechi cu spray cu piper doar pentru că filmasem cum intră pe poarta fabricii camionul încărcat în Retezat.

În iunie 2014 m-am întâlnit cu domnul Gerald Schweighofer să clarificăm anunțul de pe pagina companiei lui prin care anunța că a primit certificare FSC și PEFC și că nu acceptă lemn din parcuri naționale și naturale. Desigur că eu știam că mă mințea în față, dar am vrut să aflu cum de este atât de sigur de ceea ce declară. Am aflat curând că erau vorbe goale și că în spatele declarațiilor nu exista un sistem robust de trasabiliate a lemnului.

Așa că am publicat investigația în decembrie 2014. S-a viralizat și s-a internaționalizat. Au apărut și organizații internaționale care au venit să ne sprijine eforturile pentru a combate tăierile ilegale și pentru a salva pădurile virgine. EIA a demonstrat în aprilie 2015 că Schweighofer acceptă lemn illegal și plătește bonus pentru asta. Apoi s-au implicat tot mai mult și cei de la Greenpeace, WWF și pe treaba mai ales cei de la De-Clic care au strâns alături de partenerii din Germania și Austria 241.887 semnături prin care se cerea retragerea certificatului acordat Schweighofer.

Decizia FSC de astăzi este una fermă și de lăudat. Pentru Schweighofer decizia este o catastrofă pentru că nu mai pot oferi clienților produse etichetate cu sigla FSC. Clienții lor sunt din peste 80 de țări de pe toate continentele și aceștia pot renunța începând de astăzi să mai cumpere de la Schweighofer. SPAR, OBI și Hornbach o făcuseră deja.

În interviul pe care l-am acordat boardului FSC pe cazul Retezat am oferit toată documentația necesară. Am contribuit și cu alte cazuri care au demonstrat că și în trecutul recent compania a continuat să fie pro activă și agresivă în achizițiile de bușteni. Pe de altă parte Agent Green atrage atenția că nu doar Schweighofer are o problemă ci întreg lanțul de producție din industria lemnului. Certificările se dau prea ușor, iar inspecțiile sunt superficiale. Însuși standardul FSC este unul prea slab pentru a proteja pădurile României. Acesta permite tăieri în parcuri naționale, tăieri rase, vânătoare și nu poate proteja pădurile virgine de la exploatare.

Mai mult decât atât, nici legislația în vigoare și nici standardul FSC nu sunt capabile să arate consumatorilor de unde provine lemnul din mobila lor sau din alte produse. Schweighofer plătește un preț capital astăzi și pare acum în al 12-lea ceas să asculte de noi. Ne-am reîntâlnit cu capii companiei din Austria și pare că au realizat greșelile și au dat un prim semnal pozitiv că doresc să pună pe picioare un nou sistem de trasabilitate sub îndrumarea noastră. Desigur că ei sunt cu frica de faliment și poate puțin le pasă de păduri, dar nici nu mai au de ales. Ceea ce le cerem și lor, dar și celorlalte firme care operează în România, indiferent că sunt suedezi, chinezi, olandezi, americani sau spanioli este să facă mai mult decât le cere legea și un certificat oricare ar fi el, FSC sau PEFC. Le cerem să operaționalizeze un system de trasabilitate care să garanteze că pot refuza 100% lemnul din parcuri naționale, păduri virgine și surse nesustenabile. Le-am dedicat și o petiție în acest sens și sperăm să îi avem pe toți la masa de discuție dacă nu vor să pățească ce a pățit Schweighofer. Ce înseamnă când le cerem companiilor să refuse lemn din surse nesustenabile? Înseamnă să fie atente la amenajamentele silvice pentru că în prezent îmn România se taie prea mult și prea prost, atât în pădurile de Stat cât și în cele private. Zilnic ies din pădure peste 15.000 de camioane încărcate cu lemn pe care dacă le verifici la 112 o să ți se spună că este legal. Atât noi cât și Academia Română susținem că se taie prea mult și avertizăm că vom rămâne fără păduri exploatabile în viitorul apropiat. În prezent se scot cam 19,7 de milioane m3 legal și încă vreo 8,8 milioane m3 ilegal. În mod ideal ar trebui ca volumul annual total să nu depășească 15 milioane m3”.

Reacția Holzindustrie Schweighofer după ce FSC i-a retras certificarea și s-a disociat de practicile concernului austriac a fost că „primește decizia FSC de a se dezasocia de grup ca un prilej de a intensifica și mai mult eforturile sale de a implementa și optimiza sistemele de control pentru a asigura un lanț de aprovizionare sustenabil în România. La jumătatea lui ianuarie 2017, compania a prezentat un set de măsuri complete care au scopul de a stabili o nouă arhitectură a siguranței, fără precedent în industria forestieră din România și care depășește toate cerințele legale”, conform DIGI 24. *

Sursa:romaniacurata.ro

#DiasporaEuropeană #RomaniaCurată #NuCedăm

%d blogeri au apreciat: