Florin Cîţu cere parlamentarilor să nu respingă OUG 1 şi ordonanţa care amână dublarea alocaţiilor

„Cer responsabilitate parlamentarilor astăzi (luni – n.r.) în Camera Deputaților. Să nu se respingă Ordonanța 1, să nu se respingă Ordonanța care prorogă dublarea alocațiilor până la 1 august. În acest moment e nevoie de stabilitate financiară. Respingerea acestei ordonanțe ar crea probleme din punctul de vedere al bugetului. Ordonanța 1 este cea care stă la baza construirii bugetului în România. Astăzi nu avem nevoie de un asemenea șoc pentru buget și de aceea cer responsabilitate parlamentarilor la vot”, a spus premierul desemnat Florin Cîtu, în Parlament, scrie Mediafax.

Dublarea alocaţiilor ar majora deficitul cu cel puţin 0,2% din PIB, care este deja prognozat să fie la 3,6% în acest an. Totodată, bufferul reprezintă rezervele în valută ale finanţelor pentru situaţii de plăţi de urgenţă, iar valoarea ar fi de peste 4 miliarde de euro.

Ministrul a mai spus că se uită la situaţia privind răspândirea coronavirusului pentru a vedea dacă acest şoc se va transfera şi în economia României.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a menţinut la finalul lunii februarie prognoza de creştere economică la 4,1% estimând că industria va reveni în a doua parte a anului 2020. CNSP spunea totuşi că apariţia şi extinderea coronavirusului ar putea avea efecte nefavorabile în ceea ce priveşte cererea globală.

sursa digi24

%d blogeri au apreciat: